Unit One Architects Menu
Proposed Site

Terraced House Infill

key description: social housing infill
year: 2017
client: Sanctuary Group

The Opportunity.

The site is located on a predominantly residential street with traditional Victorian houses painted in an abundance of different colours which create a bright and colourful streetscape. The site shares a boundary with the properties to the East and also to the south.

The site itself is a hard surfaced and poorly maintained parcel of land with garages with the exception of a caretaker’s office/storage unit. The garages and likewise, the caretaker’s office belong to the nearby social housing development it sits adjacent to.

All areas of the site are not in use and it appears to be a significant opportunity for infill development and the creation of multiple residential units.

The Proposal.

Following careful analysis and feasibility studies, we have put forward a proposal to utilise the underused parcel of land to provide an improved outlook for the existing residents, a better use of space, increased surveillance and security as well as provide well-needed residential units in the borough to meet the Local Plan.

The scheme consists of four generous 2.5 storey 3 bedroom 6 Person properties. The properties are all dual aspect and will receive daylight throughout the day with the rear kitchen and gardens receiving morning sunshine whilst the living area can enjoy the evening sun and daylight especially during the summer season. The design intention here is build properties that are generous in terms of their space standards and that provide well considered layouts for starter families, couples or individuals.

Each house has been designed to accommodate an east facing private rear garden, large enough for children to play safely and for families to entertain. At the front of each house, there is a large west facing bay window with banquet seat inset into for enjoying the evening sunshine and seamlessly forms part of the living room arrangement.

The scale of the development has been carefully considered to reduce any impact on neighbouring buildings, and has been sited to minimise the impact on its surrounding context. The units themselves are in terrace formation like the surrounding houses and therefore fit sensitively into their context. The scale and mass of the development is similar to its surrounding buildings and is in character with the neighbourhood. The mass is not overbearing and similarly the properties have not been comprised in order to achieve the maximum amount of development. The predominate material proposed for the houses will be stock brick, in keeping with the character of the surrounding area with elements of black zinc to tie the overall scheme together.

Read more on Infill Development

Similar projects:  Affordable Infill  /    Cozens Place  /  Hackney Downs Apartments