Unit One Architects Menu
Feature Image 2

Holshaw House

key description: Grand Design House
sqm: 311
client: Private Home Owner
stage: Concept Design

Unit One Architects were approached by private home owners in Hertfordshire to look at proposals to develop a modern one off house within the side garden of their existing 1980’s house plot; their dream home. The idea behind the development was to create a contemporary property in relation to the one the owner’s currently lived in and to design a plan which would suit their lifestyle and needs more effectively than their current house did. A through open floor plan at ground offers a view from the foyer through to the dining area and into the sunken living room immediately on stepping through the door. The step down into the living room creates a much bigger floor to ceiling height allowing light to flood the space and offering a real sense of grandeur to the space. A slightly raised kitchen/breakfast room is positioned within the triangular projecting element to the west of the main accommodation.

At first floor, the house offers 4 generous size bedrooms whilst the master bedroom also benefits from its own en-suite, walk in wardrobe and private terrace which would overlook the beautifully landscaped garden. The bedrooms also feature from full height glazed windows to ensure maximum daylight into the rooms.

The concept design of the house has been created using three main feature elements when viewed in elevation; the brick base, the projecting first floor and a projecting triangular form. We proposed a red multi brick plinth at ground floor level to give the building an air of solidity and permanence about it. Brick is one of the most enduring of facing materials and weathers naturally over time and it allowed the property fit into context with the other brick properties in the area. Whilst the design aims to push forward the contemporary architectural style of this century, it also acts to remain sensitive to the style and character of the area through the use of this material. The first floor and triangular element consist of black vertically profiled aluminium cladding, adding a sense of texture and an on trend industrial feel to the facade. The contrast of colours successfully breaks up the elevation. By applying the same material to the annex, the form is able to organically blend into the first floor, making it form a part of the natural design of then building rather than a bolted on element.

Similar projects: Eden House  /   Cozens Place