Unit One Architects Menu
Poynton render Brighter

Planning Granted for 2 New Build Terrace Houses in Haringey

We have obtained planning permission to replace two derelict retail units located within a residential street with two high quality 3-bedroom houses of a similar scale. They are designed in a contemporary style using brickwork and modern detailing whilst still respecting the character and appearance of the surrounding area.

Unit One Architects have been appointed by the London Borough of Haringey to collaborate on an ambitious programme to deliver 1,000 homes at council rents by 2022. We are proud to be working with a group of specialist consultants and key stakeholders to help them realise these bold targets. We will analyse and develop designs for 9 sites in their programme, ranging in scale from single houses in the Noel Park Conservation area to a 9 storey multi-unit tower in Wood Green.

Many of the sites are on back-land and infill sites, such as old garages, empty shops or are unusual spaces left over after previous estate planning. We are working hard to develop appropriate strategies to maximise the site for new homes, whilst also making positive contributions and improvements to the wider street-scene and public realm. All new homes are aiming for 50% carbon reduction over normal building control levels and are using sustainable technologies such as air-source heat pumps, mechanical heat recovery ventilation and high- performance thermal envelopes.

The layouts provide spacious accommodation compliant with relevant space and accessibility standards. The entrance halls include a W.C. that could be converted to a Part M compliant shower and also has a store/cloakroom. Living rooms and kitchens are positioned at the rear to look out across the private gardens which have direct access via sliding doors in living rooms. The dining area is located adjacent to the street to give more privacy to the living room at the rear.

The house to the right of the site will benefit from early morning, eastern sunlight and the house to the left the afternoon sun. The main double and twin bedrooms at first floor level in each house benefit from a southerly aspect. The additional twin bedrooms and bathrooms at the rear are north facing. Privacy from the street is maintained through the use of shallow front gardens framed by brick walls and the use obscure glazing to W.C. windows.

The existing shops had accommodation above but both of them were in poor structural condition and could not be retained. Many urban streets feature similar redundant shops or commercial premises which could benefit from careful refurbishment or renewal.